5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

De la pluie - Martin Page Nu ma omor dupa ploaie. Dar, sigur, eseul lui Martin Page e destul de simpatic. Am colectionat din el citeva picaturi pentru domnisoara de ploaie iubitoare:

Sa spui ca iti place ploaia inseamna sa te recunosti diferit.

Inveti sa iubesti ploaia asa cum inveti sa iubesti vinul: mai intii te strimbi, ca sa pari diferit si cu riscul de a nu-ti face cunoscute gusturile. Ca orice iubire adevarata, ea necesita inventivitate, chibzuinta si o anumita experienta de viata.

Iubirea mea pentru ploaie inseamna si neincredere fata de soare. Din principiu, tin cu minoritarii. Ploaia este zeflemisita si injosita, este eleva stinghera din curtea scolii, copilul strazii, palestiniana sau evreica. Este data la o parte. Imi place pentru ca displace majoritatii.

Cu fiecare ploaie, se rupe din nou apa. Sa o sarbatorim ca vestea unei nasteri. Avem libertatea de a alege ce a putut sa se nasca: o prietenie, o poveste de dragoste, o idee, poate o parte din noi insine.

Ploaia este apa cu care ne inunda vecina din apartamentul de deasupra. Vecina asta ne-a mai iesit in cale, dar nu am indraznit niciodata sa intram in vorba cu ea. Acum inundatia este pretextul ideal ca sa-i batem la usa. O sa stam putin de vorba, o sa bem ceva, poate chiar o sa ne cunoastem si o sa ne casatorim intr-o biserica scotiana.

Ploaia este o calatorie. Civilizatia, asezarile, acoperisurile, toate ma parasesc. Ploaia trage in gara aidoma unui tren. Stau pe peron, nu stiam ca vine, dar o asteptam. O intimpin, si-mi inchipui ca a trecut prin Brazilia, Yunnan si Finlanda. Ma gindesc la fratii mei si la surorile mele de ploaie. Apa de ploaie ne vine de fapt dintr-un lac african, dintr-o bere belgiana, din sudoarea unui copil soldat sau din lacrimile unei croitorese.