5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

The City and the Pillar - Gore Vidal This book ruined Vidal’s carefully prepared political career, it brought him defamation and some tough words from the critics and the American readers because it is considered to be the first American novel to discuss openly the homosexuality. After its release, New York Times refused for many years to review any of his novels. I found the book ok, maybe I expected too much from it, but it was an interesting first meet anyway.

***
i-a ruinat minutios-pregatita cariera politica, i-a adus defaimare si multe vobe grele din partea criticii si publicului american, pentru ca a fost primul roman american in care se discuta deschis problema homosexualitatii. dupa publicarea lui [1948], new york times a refuzat timp de citiva ani buni de zile sa-i mai recenzeze orice carte. am inteles din postfata cartii ca vidal a incercat sa scrie ‘altceva’, fiindca se plictisise sa 'joace prudent'; avea 21 de ani si scrisese deja doua romane. bravo lui. in afara de asta, ce ne mai spune orasul si stilpul? mie nu foarte multe. motivele de mai sus mi se par suficiente ca sa transforme romanul intr-un best seller.

poate ca ar trebui sa cad pe spate citind ca si-a asumat niste riscuri scriind ce-a scris, facind din eroul principal un personaj romantic ratat [sau ma rog, esuat] , dar ma tin tare. nu-i contest valoarea [lui vidal care este], da’ poate n-am inceput cu cartea care trebuie. ca sa nu fiu inteleasa gresit: cartea e ok, mi-a umplut cu succes citeva ore din viata, strabatind o anumita distanta a patriei in ritm de c.f.r., doar ca nu vad in ea valoarea grozava pe care i-o acorda unii si altii.