5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Slaughterhouse-Five - Kurt Vonnegut What I really liked at Vonnegut is that he doesn’t make Pilgrim a hero, in the real sense of the word, as someone might expect. We don’t deal with the great American novel here so we don’t need any heroes. Pilgrim, as a misfit, reminded me of Caulfield and somehow Vonnegut’s style reminded me of Salinger’s’.
And so it goes.


***
incerc, cu perseverenta, sa evit tema razboiului in citirile mele. uneori imi reuseste. alteori nu. cu incrincenare evit s.f.-urile. de 9.9 ori imi reuseste. abatorul 5 combina s.f.-ul si razboiul, dind nastere unui roman, dupa cum spun criticii, cu un puternic caracter anti-razboinic. vonnegut se foloseste de date biografice si fapte istorice pentru a pune pe hirtie un lucru care l-a bintuit mult timp: controversata bombardare a dresdei, la care a fost bineinteles prezent.

ce mi-a placut la vonnegut e ca nu face din pilgrim un erou, personaj principal in adevaratul sens al cuvintului, parodiind de fapt marile romane si eroul-tipic al romanelor de razboi. nici nu prea are cum, de altfel, pentru ca el insusi spune: "in aceasta povestire aproape ca nu exista nici personaje principale si nici confruntari dramatice, intrucit toti cei pomeniti aici sint niste amariti, satui de tot si de toate, niste sarmane jucarii apatice, manevrate de forte uriase. la urma urmelor, una dintre principalele consecinte ale razboiului este aceea ca oamenilor li se taie elanul de a mai deveni personaje principale. "

pilgrim, in calitatea lui de neadaptat [dar nu e singurul!] mi-a amintit de caulfield si de parintele lui, cu scriitura caruia i-am gasit niste asemanari lui vonnegut. asa merg lucrurile.