5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Fathers and Sons - Ivan Turgenev, George Reavy, Jane Costlow Mult mai interesanta decit "Un cuib de nobili". Habar n-aveam ca e considerata cea mai buna lucrare a lui Turgheniev si primul roman modern rusesc.

Evident, cum bine reiese si din titlu ("Parinti si copii" in romana) trateaza relatiile si diferentele dintre parinti si copii pe de o parte, si vechiul mod de gindire si modernism (vezi nihilismul lui Bazarov) pe de alta parte.

Turgheniev are un stil putin diferit de a-si pune in scena povestile. Incepe prin a descrie o situatie - o cina, de pilda - intrerupta de sosirea unui nou personaj. Stop cadru. T. profita de prilej pentru a ne spune istoria personajului cu pricina de la inceputurile lui pina in momentul de fata, dupa care cina se reia. E o tehnica cu care inca nu ma impac pe deplin (intre timp ma si gindesc la cine si daca am mai intilnit-o; cu siguranta, dar nu in ultimul timp), insa partea buna e ca T. isi dozeaza partea de istorie a personajelor oarecum pe intregul parcurs al romanului. Ce nu-mi place e faptul ca nu-mi permite mie, ca cititor, sa descopar personajul, pentru ca nu mi se spune numai istoria lui ci si trasaturi de caracter si alte tuse pe care prefer sa le descopar singura.

Apropo de personaje, se pare ca Bazarov e prototipul viitorului bolsevic. Nu ma deranjeaza ;p. Trebuie sa admit ca, cu tot nihilismul lui, e personajul meu preferat. (Duel pentru o femeie - yes!) Si bineinteles ca sfirseste tragic, ceea ce e numai bine pentru economia romanului - Arkadi, jumatatea "buna" are parte de final fericit, el nu. Corect.

All in all, mi-a placut mult; romanul e legat, are intriga, are personaje fain conturate, are si romantism, si ideologie, si aristocratie, si samovare, si nume greu de tinut minte - exact cum imi doream.

Un singur lucru am sa-i reprosez domnului T. Oamenii de 44 de ani nu sint batrini. Sa fie clar!