5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Eyeless in Gaza - Aldous Huxley Roman de idei, foarte concentrat dpdv intelectual, nu foarte lejer pentru neuronii mei. Nu e greu, dar nu e totusi o lectura de vacanta, ca sa zic asa. Motiv pentru care am luat si retetele Babettei pe linga, ca suport :)
Ma bucur ca nu i-am dat pace si m-am tot caznit cu el, putin cite putin. Ceea ce a fost foarte bine, pentru ca finalul, sa zicem ultimele 150 de pagini, dupa ce m-am prins eu cum sta toata treaba, a fost excelent.

Pe linga faptul ca e asa mai intelectuala de felul ei, cartea e scrisa sub forma unui puzzle. Cele 50 si ceva de capitole se intind pe vreo 30 de ani, dar din fericire se concentreaza pe citeva evenimente (disparate) mai importante, iar cititorul nu are decit sa faca legaturile de rigoare pentru a stabili continuitatea. Si odata ce te obisnuiesti cu stilul, povestea e intr-adevar captivanta. Cum spuneam, pe mine m-a prins mai mult in partea a doua, cind deja am reusit sa fac multe dintre legaturi.

Romanul se concentreaza pe viata lui Anthony Beavis si a cercului sau de prieteni din scoala generala, trecuti prin Eton si apoi Oxford, deci intelectuali din stratul superior al societatii: Brian, Hugh,Mark. In plus, Mary Amberley, care devine la un moment dat un soi de marchiza de Merteuil si din jocurile si pariurile careia se naste unul dintre cele mai dramatice momente ale romanului - sinuciderea lui Brian. Dramatic e si destinul ei, pentru ca dintr-o doamna sofisticata ajunge o mizerabila dependenta de morfina. Fiica ei, Helen, cu care Anthony are o relatie esuata, e unul din personajele cele mai interesante si consistente.
Am un singur regret, ca nu am citit-o in engleza; tatal lui Anthony e lingvist si face tot timpul jocuri de cuvinte amuzante, unele dificil sau imposibil de tradus, imi dau seama.

Cartea e in pregatire la Polirom, ceea ce e bine, editia pe care eu o am, cumparata de la anticariat, e aparuta in ’74, iar de atunci nu cred sa se mai fi republicat la noi.