5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Chekhov - The Major Plays - Jean-Claude van Itallie Livada de visini ****
* Mi s-a parut cea mai sensibila, poate pentru ca sentimentul pierderii e aici foarte evident si puternic: livada de visini e vinduta in cele din urma si intreaga familie e privata de locul cel mai drag lor, pierderea livezii putind echivala cu pierderea sperantelor, desi in final Trofimov exclama: “Viata noua, te salutam!” Sau poate, intr-un ton mult mai mundan, pierderea livezii echivaleaza cu noua ordine sociala ce se instala in Rusia vremii respective.


Trei surori ****
* O piesa densa si complexa, cu multe teme si idei recurente, de-alungul ei: dragostea, munca (obsesiv, la Irina), moartea, Moscova (aspiratia catre o viata potrivita nivelului lor de educatie), trecut-prezent (ce bine era, ce rau ne este).
* Cu siguranta una din piesele pe care le intelegi pe deplin (sau macar mai bine) doar vazindu-le pe scena.
* Excelenta portretizare a celor 3 surori, plus Natasha the bitch.
* Foarte de apreciat capacitatea lui Cehov de a transforma micile drame domestice in mari piese (cum sint considerate cele 4), desi nu pretind ca as fi inteles mai tot din ce a vrut piesa / piesele sa spuna. Din fericire, in general, teatrul lasa loc pentru multiple interpretari, asa ca am o portita de scapare.


Unchiul Vanea ***
* Viata la tara in Rusia, asa cum mi-am imaginat-o de pe vremea cind citeam Nabokov, "Vorbeste memorie", strabatuta de o puternica melancolie.
* Relatie destul de complicata intre personaje, cu Elena Andreevna care da peste cap un parcurs de altfel linistit al vietii la conacul fostei sotii a sotului ei . Doua mici triunghiuri se formeaza: Elena, care desi isi iubeste batrinul sot il simpatizeaza deopotriva pe doctor, dar si Vanea e indragostit de ea; Sonia il iubeste pe doctor, dar doctorul, cum spuneam, e amorezat de Elena.
* Vanea ma supara. Ma asteptam sa fie mai cerebral, hotarit si stapin pe sine. Sa puna piciorul in prag. Pentru ca profesorul e demn de mila si extrem de agasant.


Pescarusul *****
* Inca nu mi-e clar de ce e o comedie, cind eroul principal se sinucide in final.
* N-as putea spune ca piesa are un subiect propriu zis, mai degraba o atmosfera proprie, cu oameni nefericiti sau neimpliniti, in cautarea acelor lucruri / persoane care le pot aduce satisfactie.
* Intotdeauna mi-e teama de monologuri si le gasesc putin stinjenitoare pentru actori, desi realizez ca pentru ei reprezinta unul din punctele forte ale piesei. La un moment dat Trigorin are un monolog foarte lung si am incercat sa-mi imaginez un actor declamindu-l. Si suna in mintea mea extrem de fals. De fapt teatrul in sine e un fel de realitate paralela, si nu are nimic din naturaletea vietii de zi cu zi si spontaneitatea dialogurilor reale. Si cu toate astea (imi) place.
* Acum citiva ani am citit pe liternet un jurnal de repetitii tinut de Cristina Bazavan la montarea piesei de catre Andrei Serban la teatrul din Sibiu (mama si fiul din piesa - mama si fiul in viata reala - Maia Morgenstern si Tudor Istodor). Foarte interesant, tocmai recitesc. Vezi aicit