5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Lord of the Flies - William Golding I think I expected more from this book. I started it 7 years ago and stopped reading it, because I found it too boring, I guess. I suppose it’s a good book, but I’m not a fan of dystopias or science fiction, and no, I don’t want to read a book without any women. And yet, I just did. :)


***
am reluat lord of the flies la o distanta de 7 ani fata de incercarea initiala, din mai multe motive. primul ar fi recenta obsesie de a-mi citi cartile cumparate si necitite [in mod normal mi se intimpla asta cu cele achizitionate de prin anticariate > LOTF este una din ele:], apoi ar mai fi impacarea constiintei vizavi de datoria personala de a-mi fi trecut in palmares [chiar retroactiv ;p:] macar o parte din bibliografia obligatorie, precum si dorinta de a nu rata ocazia de a mai bifa inca o carte din oricare top "100 greatest novels of all times" :))

un lucru stie toata lumea, ca golding incearca sa recreeze / reproduca prin LOTF evolutia societatii omenesti, lasind-o in "grija" unui grup de pustani englezi ajunsi nu se stie cum pe o insula, in urma unui cataclism atomic. asa incit descopera focul primordial, dezvolta arme si unelte si formeaza incetisor sisteme sociale si politice [vezi liberalismul lui ralph in opozitie cu dictatura militara a lui jack:]. as avea sa-i reprosez domnului golding faptul ca daca-si dorea o distopie sanatoasa, putea sa renunte la happy-end-ul din final si sa-i lase pe copii in plata lor pe insula. iar traducatorului, pe linga citeva arhaisme pe care le putea evita [ok, nu dau cu pietre, varianta pe care o posed a fost publicata in 1969:], niste traduceri fortate, de genul: "a fost un bun dans?" come on! iar daca mai aud macar o data adjectivul "trandafiriu", care apare in carte de un milion de ori, promit sa fac o criza de nervi.

ma bucur c-am terminat-o. cu dureri de cap si perseverenta. am nevoie de o pauza, ca sa-mi clatesc creierii. si de o lectura light.

p.s. mi-a placut ralph. si pe tot parcursul cartii l-am asociat cu figura dragalaso-poznaso-sexi a lui river phoenix din "stand by me".