5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

A Grief Observed - C.S. Lewis, Chad Walsh "a grief observed" e probabil una din cele mai cutremuratoare carti care mi-au cazut in mina. cei care i-ati citit biografia ["surprised by joy"] stiti ca procesul lui de convertire a fost unul rational si lipsit de focuri de artificii. de fapt cam in toate scrierile [din cit am citit & obsevat eu] pare sa aiba un soi de detasare rationala. tocmai din cauza asta am fost mai mult decit uimita sa descopar aici un lewis pasional si introspectiv, scriitorul cedindu-i loc barbatului de data asta. "a grief..." e de fapt jurnalul lui, imediat dupa moartea sotiei sale, joy.

trebuie sa recunosc ca la inceput l-am condamnat pentru casatoria de convenienta cu joy. nici acum nu sint sigura ca sint in totalitate de acord cu rationamentul lui. [poate exersa una din cele 4 iubiri...] in fine, in cele din urma se indragosteste de ea si petrec impreuna citiva ani, dupa care ea moare de cancer.

ce frapeaza e, asa cum s-a mai spus, durerea. de fapt nu durerea in sine, ci strigatul de durere care razbate printre rinduri. nu stiu vreun barbat sa-si fi descarcat sufletul in felul asta si cu intensitatea asta, desi probabil ca fiecare are felul lui de a o face. in plus, intrebarile fara raspuns si reducerea la un singur cuvint pe care il intoarce si il suceste pe toate partile, pentru a-i cauta/gasi adevarata semnificatie.

poate ca unul din cele mai controversate lucruri legate de carte e punerea la indoiala nu a existentei lui Dumnezeu, ci a bunatatii Lui.