5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Surprised by Joy - C.S. Lewis "Surprised by Joy" este autobiografia intelectuala a lui C.S. Lewis si prezinta trecerea lui de la crestinismul din copilarie la ateism, la teism si apoi la un crestinism matur. In prima parte a cartii descrie copilaria in Irlanda, relatia cu tatal si fratele lui, apoi diversele scoli si internate prin care a trecut, anii petrecuti la Oxford si experienta primului razboi mondial. Intors la Oxford dupa citiva ani, intilneste mai multi intelectuali crestini, printre care si J.R.R. Tolkien. Lecturile lui sint masive si impresionante, incepind cu mitologie [nordica, celtica si greaca:], continuind cu poetii romantici, filozofi [Aristotel, Berckeley, Hegel:], ajungind pina la autori crestini, cum ar fi Milton si G. K.Chesterton. In 1929, in timpul unei calatorii cu autobuzul [ :) ] accepta existenta lui Dumnezeu. In 1931, dupa o lunga discutie cu Tolkien si Dyson despre crestinism si mitologie, si o lunga noapte de lupta cu ideea acceptarii lui Isus ca fiinta divina, devine crestin.

Cei [ca mine:] care se astepta sa gaseasca o o trezire spectaculoasa la Realitate, vor fi usor dezamagiti. Pentru ca totul se intimpla la nivel intelectual, tot procesul e unul rational. Cartea merita oricum citita.
Mi-a placut mult fragmentul in care vorbeste de intoarcerea lui din razboi, profesor fiind, si-i face prieteni pe Tolkien si H.Dyson, iar cind afla ca acestia sint crestini ajunge sa exclame: “these queer people seemed now to pop on every side!”. ;)

***
l-am gasit pe arthur stind in pat, in capul oaselor. pe masa de alaturi era un exemplar din "myths of the norsemen".

si tie iti place cartea asta? am intrebat eu.

si tie iti place cartea asta? a intrebat el.

in clipa urmatoare tineam amindoi cartea in miini, sedeam cu capetele aplecate deasupra ei, aratam cu degetul, citam, vorbeam - aproape strigam - descoperind, intr-un torent de intrebari, ca eram incintati nu doar de acelasi lucru, ci si de aceleasi fragmente si in acelasi fel; ca amindoi simtiseram sagetarea Bucuriei si ca, pentru amindoi, sageata fusese trasa din nord. mii de oameni au avut experienta descoperirii celui dintii prieten, dar ea continua sa fie o minune; o minune la fel de mare [pace romancierilor:] ca prima iubire, sau chiar mai mare. fiind departe de a crede in posibilitatea de a avea un prieten, nu tinjisem niciodata sa am unul, nu mai mult decit sa ajung regele angliei. daca as fi descoperit ca arthur concepuse in mod independent o replica exacta a lumii boxoniene, nu as fi fost din cale-afara de surprins. probabil nimic nu este mai uluitor in viata unui om decit descoperirea ca exista de fapt oameni care-i seamana foarte, foarte mult.