5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Femei

Femei - Mihail Sebastian ca sa nu-i ramin datoare domnului sebastian :)

recunoaste undeva in jurnal ca n-are talent la ales titluri. asa ca subiectul romanului (mai degraba colectie de nuvele) e evident. personaj principal: stefan valeriu, la inceput proaspat absolvent de medicina, ajuns apoi medic, expert, diplomat si pianist de cuplete de cabaret. personaje secundare: femeile din viata lui.

episodul 1 - renee, marthe, odette
monoton, aproape plictisitor. motiv pentru care era aproape sa o las din mina si a doua oara. stefan, proaspat absolvent de medicina la paris, isi permite o vacanta de citeva saptamini bune intr-o pensiune undeva in elvetia, unde traieste diferite tipuri de amor cu duduile mai sus mentionate.

episodul 2 - emilie
emilie nu e iubita lui, pentru ca nu e o fata de societate, e retrasa, butucanoasa, greoaie, tacuta si virgina. daca sia (vezi concert din muzica de bach) ar fi avut o sora geamana, ea ar fi fost emilie. sint in partea asta citeva scene care par decupate de-a dreptul din bengescu. episodul meu preferat.

episodul 3 - maria
maria e o doamna despre care nu stim ce invirte. e divortata si se iubeste cu un anume andrei, prieten al lui stefan. dupa cum deducem din scrisoare (caci intreg capitolul e o scrisoare trimisa de maria lui stefan) el o iubeste, si i-a marturisit-o, insa ea il are la inima pe andrei si pace. dar spera ca luni stefan o va insoti la concert.

episodul 4 - arabela
arabela e o simpatica. femeie cu capul pe umar, pragmatica, gospodina. bine, la inceput ea face nu se stie ce impreuna cu o trupa de circari. e un fel de fata draguta care atrage privirea. doar ca dupa o tigara in cabina ei si o noapte in camera lui, se hotarasc sa ramina impreuna, asa ca (acum diplomatul) stefan renunta la cariera lui din tara pentru o absolut delicioasa existenta pariziana, din aceea cu bani putini, mizerie, cercuri de artisti etc. cum ziceam, arabela, fata pragmatica, se gindeste ea asa si ii vine ideea sa se apuce de spectacole. danseaza o vreme, cu stefan cintind la pian, apoi incep sa faca duete de succes si un film la paramount. doar ca intr-o zi arabela se hotaraste c-ar fi mai bine sa plece dupa beb, fost trapezist sau asa ceva, in vechea ei trupa. iar stefan, baiat de treaba, nu se supara.

sint curioasa in ce masura portretele femeilor din roman sint bazate pe femei din viata lui sebastian. a fost si el destul de aventurier: o anume jeni, leni of course, zoe si poate altele de care nu-mi amintesc sau pe care nu le mentioneaza.