5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Un om sfirsit

Un om sfirsit (paperback) - Giovanni Papini Mixed feelings. Aveam impresia despre Papini ca va fi revelatia inceputului de an; ce bine ca e si el un muritor ca noi ceilalti, as fi fost prea complexata daca nu.

Se spune despre "Un om..." ca e lucrarea lui cea mai buna, cunoscuta etc. Sincer, mi-a placut Gog mai mult. Bine, vorbim de lucruri diferite, cea de fata e autobiografie, scrisa la 31 de ani. Cartea e stufoasa, densa, filozofica, cu zeci de pasaje care ar sta foarte bine in colectia oricarui amator de citate.

Unii oameni (nu stiu prea multi, am impresia ca un anumit demagog-poet-politician roman s-ar putea incradra aici) se nasc cu un soi de vocatie de a fi diferiti de restul lumii, Cineva, larger-than-life, omul-Dumnezeu. Asa e si Papini, si o recunoaste, o declama si o repeta la nesfirsit. Pentru ilustrare pomenesc doar ca intre 15-20 de ani a vrut sa scrie (si a si inceput, lucrind intens), pe rind: o enciclopedie care sa cuprinda toate enciclopediile, o istorie universala, un comentariu rationalist al Bibliei scris de un necredincios, o istorie a literaturilor romanice sau o carte a vietii care urma sa se termine cu o sinucidere universala programata. Sigur ca si-a abaondonat pe rind fiecare din grandioasele proiecte. Papini e dus cu pluta, in sensul filozofic al expresiei (oricare ar fi ala) si nu pretind ca l-am inteles in totalitate. Sigur ca i-am apreciat ambitia, unele idei, dragostea pentru Toscana, pentru intoarcerea la lucrurile primordiale si oarecum tonul eclesiastic pe care-l foloseste in roman.

Mi-ar fi placut sa-si fi scris autobiografia 40 de ani mai tirziu, pentru ca in viata i se mai intimpla lucruri: se intoarce catre catolicism (ateu fiind), insa are polemici legate de normele bisericii catolice, adera la miscarea fascista si altele.

Stiut fiind ca a fost idolul lui Eliade, in incheiere:
"Doar persoanele sterile şi mediocre se preocupă de perfecta coerenţă a gândurilor proprii şi sunt obsedate de teama de a greşi. Papini a greşit de multe ori, s-a contrazis cu furie până a se compromite. Şi totuşi opera sa a rămas unitară, pusă la punct şi corectă de la prima până la ultima pagină. " - M.E.