5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

O biografie

O biografie - Andrei Serban In primul rind, cartea lui Serban e mai mult decit o biografie. E o viata, un stil de lucru, sint oportunitati, lectii pe care el le-a invatat si din care altii, la rindul lor, pot invata. Nu intentionez sa-l ridic prea mult in slavi, stiu ca e un personaj controversat in lumea teatrului romanesc, insa daca e sa ma iau doar dupa cum l-am simtit dincolo de paginile cartii, sau mai degraba in paginile ei, e un om minunat. Sigur ca incomodeaza, pentru ca e neconventional, pentru ca lucrul cu el e cercetare, eclectism, experimentare si inovatie. Incepind cu el, regizorul, trecind pe la actori, scenografi, muzicieni, cor, dirijor (cind e vorba de opera) si pina la tehnicieni. Se recunoaste usor in carte punctul de cotitura al regizorului, marcat de intilnirea cu Peter Brooks si consecintele acestei intilniri, care se rasfring asupra muncii lui ulterioare (cautare = actionare / joc si nu analiza; mersul inapoi = debarasarea de idei preconcepute si obiceiuri mecanice; impresionante tehnici de lucru cu actorii!). Cartea e marcata, normal, de bucuria succesului, a experimentelor fructuoase, dar, din nefericire, si de tristetea esecurilor, de cele mai multe ori legate de Romania.
Am invatat, sper, de la Serban, "sa privesc" teatrul cu alti ochi. Imi asum snobismul de a fi vrut sa vad un spectacol doar pentru ca e "mare" sau de a fi citit o piesa doar pentru ca e Shakespeare, Ibsen sau Cehov si trebuie bifate si alea cindva. Dar m-am prins, desi nu cred ca el mentioneaza asta voit undeva, ca mergind la teatru e bine sa-ti lasi asteptarile (si mai ales prejudecatile) acasa, sa nu cauti sa vezi daca se respecta piesa rind cu rind – ba chiar mai bine sa uiti ca ai si citit-o - sa te lasi pe mina regizorului, sa-l lasi sa se joace cu mintea si imaginatia ta si sa savurezi momentul atunci si acolo.


***
Bine ca de 3 ani ma gindesc daca vreau sau nu sa vad Purificare, si cind in sfirsit ma hotarasc ca da, se incheie stagiunea.