5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Şi Hams Şi Regretel

Şi Hams Şi Regretel - Matei Florian Se intimpla uneori (mie destul de des), ca atunci cind iti place prima carte a unui autor sa ai asteptari mari de la urmatoarea. Plecind de la premisa ca Baiuteii e undeva foarte sus intr-un top personal al literaturii romane contemporane si faptul ca lui Filip Florian i-am citit si restul cartilor (care mi-au placut destul de mult), aveam, cum spuneam, "asteptarile de rigoare" de la Matei. Am avut rabdare cu el, intre timp i-am mai citit cronicile de muzica din Dilema Veche si am asteptat cuminte urmatoarea lui carte, nestiind desigur ce, cum, cind.

Am avut, in timp ce o citeam, citeva tentative de abandon si mi-a trecut la un moment dat prin minte ca nu poate fi altceva decit genul de carte pe care fie o iubesti, fie o urasti. N-am urit-o totusi atit de tare incit sa o abandonez, dar nici n-am iubit-o in final, asa ca am ramas cu un soi de mixed feelings in ce o priveste.

Ce mi-a placut:
- settingul (am un lapsus in romana) - casuta la munte, ceata, frig, nori, zapada. Daca Matei ar fi avut un blog unde sa spuna si cam ce muzici a ascultat in timp ce a scris cartea (undeva la munte, daca bine imi amintesc) ar fi fost perfect. Poate totusi a spus undeva, need to google more.
- muzicalitatea aparte, data, zic eu, din nou de settingul de poveste si de limbajul cald, melodic, usor arhaic, plus felul in care curg frazele si cuvintele, uneori mai lent, cu fraze lungi, alteori rapid, cu repetitii si aliteratii dinamice.
- felul in care personajele sint conturate si individualizate + intreaga civilizatie piticeasca pe care a creat-o si care m-a dus cu gindul la Boxen, lumea imaginara a lui C.S. Lewis
- rugaciunea finala, suprarealista & polifonica si senzatia de vertigo permanent

Faptul ca Usi -piticul verde- e peltic, e amuzant pina la un punct, dar sa citesti un intreg capitol in pelticiana e greu de suportat si ingrozitor de enervant! Dar, desigur, piticii fantezisti (unul e peltic, altul pedant si altul mut - pe principiul mioritic-) sint de cele mai multe ori simpatici . In rest, faptul ca de la un moment dat povestea de dragoste piticeasca dintre Si Hams Si Regretel si Tristina se va suprapune peste cea umana e usor previzibil, dar rezultatul e totusi unul interesant, si un lucru e cert: Matei nu duce lipsa de imaginatie, ceea ce, la urma urmei, e poate lucrul cel mai important.