5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

De la Zalmoxis la Genghis-Han. Studii comparative despre religiile şi folclorul Daciei şi Europei Orientale

De la Zalmoxis la Genghis-Han. Studii comparative despre religiile şi folclorul Daciei şi Europei Orientale - Mircea Eliade * una din explicatiile referitoare la etimologia numelui dacilor e legata de lycantropie, care, zice-se, ar fi fost foarte trendy in zona balcano-carpatica.

* prin faptul ca au avut in Zalmoxis un zeu suprem, se presupune ca daco-getii s-au apropiat mai usor de crestinism decit celelalte popoare politeiste din jur.

* una din versiunile legendei mesterului Manole, cea ungureasca, vorbeste despre 12 mesteri care lucrau la constructia cetatii Deva. Exista si aici elementul sacrificiului - prima sotie care va veni sa aduca mincare, insa lipseste elementul supranatural (visul lui Manole sau in alte cazuri zina, arhanghelul etc.) Eu de ce nu am stiut asta pina acum?

* cultul matragunei mi se pare foarte cool [ritualurile, babele mestere si cintecele care insotesc culesul matragunei:] si e cam tot ce pot spune despre el :D

* Miorita. Jules Michelet despre: "frumoasa poveste de comuniune a omului cu intreaga creatie, insa resemnarea in fata mortii e prea usoara si din pacate e trasatura nationala" - citat aprox. Citeodata tind sa-i dau dreptate la partea cu resemnarea.
Eliade crede ca decizia pastorului de a-si accepta destinul nu tradeaza o conceptie pesimista asupra existentei, iar raspunsul lui e o "reinterpretare a crestinismului, in care momentele istorice sint asumate ca momente apartinind dramei cristologice".