5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Cum să uiţi o femeie

Cum să uiţi o femeie - Dan Lungu N-am vrut să citesc nici o recenzie înainte de a citi cartea sau în timp ce, deși am fost ispitita de mai multe ori, pentru faptul că, în buna tradiție a recenziilor, mai nimeni nu se poate abține de la divulgarea derulării acțiunii. Ceea ce nu mă interesează să aflu, oricum editurile fac de multe ori greșeala de a rezuma pe coperta 4 subiectul romanelor, de unde trag concluzia că avem mulți redactori de cacao. Așa că n-am știut la ce să mă aștept, bănuiam un roman de dragoste, iar după semi-dezamăgirea cu Sint o baba comunista, nici mari așteptări scriitoricești nu puteam avea.

Vreo două, trei chestii mi-au atras atenția și merită menționate. În primul rînd, felul în care Lungu descrie mirosurile, comparabil cu Süskind - dacă-mi permiteți, e absolut fascinant; m-a cucerit de la primul paragraf:

Era o lumină soioasă și întregul imobil miroasea a cartofi prăjiți. Un miros intrat în tencuială, care încă de la intrare te învelea, domestic, într-o aureolă olfactivă ca într-un scămoșat halat de casă. Locuiam acolo împreună cu Marga de un an și jumătate și rareori vreun alt iz reușise să-și impună supremația. Doar un nas fin ca al ei putea depista, în momentele de grație, concurența agresivă a mirosului de pensionari îndopați cu medicamente. Sau de murături împuțite, cărate cu pași îngălați pe holul interminabil, pînă la lift.

Apoi, scriitura la persoana I, pentru care oricum am o afinitate specială, bate la fund orice altă descriere, dialog sau mai știu eu ce tehnici narative atunci cînd se schimbă perspectiva (capitolele sînt foarte echilibrate, se trece de la persoana I la a III-a cu o rigurozitate matematică - n-am prea înțeles de ce).

La fel cum nu sînt sigură că am înțeles prezența mediului neoprotestant, respectiv a lui Set, personajul reprezentativ. Încă încerc să-mi dau seama care e rolul lui în economia romanului, dacă e, așa cum s-ar putea interpreta pe de o parte, soluția dilemei din titlu, salvarea lui Andi, sau e pur și simplu o întîmplare, un lucru la fel de normal ca întîlnirea cu un amic de pahar, un drum cu autobusul sau o zi de sapă.

Iar pentru cei care cred că există o soluție la cum să uiți o femeie, Dan Lungu nu o oferă, măcar că îți ia aproape 400 de pagini ca să afli asta.