6 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Matei Brunul

Matei Brunul - Lucian Dan Teodorovici E departe ziua în care o să cumpăr un alt ebook în limba română. Ziua aia în care Amazon o sa vîndă cărți românești pentru Kindle (la prețul din .ro). Căci pînă atunci, dacă n-ai un alt fel de ebook reader, poți să uiți. Sau poți să descarci programe care să-ți rezolve problemele cu DRM.

Mă tem c-am citit Matei Brunul din ambiție, în cele din urmă. Ambiția nervilor provocați de DRM și Amazon și toți sfinții invocați cu ocazia asta. Pentru că romanul în sine nu prea m-a atras (asta dacă e să-l judec după primele două-trei pagini, pe care le-am început de cîteva ori). Mi-au plăcut mult povestirile lui LDT, pînă și cu Circul nostru vă prezintă:] m-am descurcat într-un final, chiar dacă m-am luptat un pic cu el.

Nu vreau să-i neg Brunului calitățile. Sau autorului. Cum ar fi, spre exemplu, munca de cercetare, care pare să fi fost imensă. Dar uneori, toate datele și detaliile astea mi s-au părut superflue (vezi Ioana Pârvulescu, [b:Viaţa începe vineri, unde am avut prima dată impresia asta). Și-am simtit un limbaj ușor metalic, forțat, și o, da! destul de mult plictis pînă spre jumătatea romanului, cînd am ajuns să citesc absorbită, fără să-mi pese cît de mult sau puțin am avansat cu cititul. Pentru că asta-mi pare a fi adevărata măsură a citirii unui roman. Și-ar mai fi un soi de lecturo-cinematografie, dar asta e o opțiune extrem de personală. Adică, dacă eu pot să-mi imaginez romanul ca pe un film, ei bine da, asta e o chestie foarte mișto și înseamnă că povestea e bine închegată, iar personajele au contur și substanță. Iar lui LDT (care, apropo, pare să aibă cont pe Good Reads) i-a ieșit treaba asta în mare măsură; îmi și imaginez un actor deja în rolul simpaticului tovarăș Bojin.