5 Followers
6 Following
Lavinia

Lavinia

Fellini despre Fellini

Fellini despre Fellini - Federico Fellini, Giovanni Grazzini, Adriana Fianu, Alex. Leo Șerban "O opera de arta ia fiinta intr-o singura si unica exprimare, care ii este proprie: gasesc transpunerile monstruoase, ridicole si aberante. De obicei preferintele mele se indreapta spre subiecte originale, scrise pentru cinema. Cred ca cinematograful nu are nevoie de literatura, n-are nevoie decit de autori cinematografici, vreau sa spun de oameni care se exprima in ritmuri, in cadente specifice cinematografului. Filmul este o arta autonoma care n-are nevoie de transpuneri, care in cea mai buna ipostaza vor fi, intotdeauna numai ilustrative. Fiecare opera de arta nu traieste decit in dimensiunea in care a fost conceputa, in care se exprima. Ce poate imprumuta dintr-o carte? Situatii. Dar situatiile, in sine, n-au nici o semnificatie. Conteaza sentimentul prin care sint exprimate situatiile, imaginatia, atmosfera, lumina: in sfirsit, interpretarea lor. interpretarea literara a unor intimplari n-are nimic de-a face cu interpretarea cinematografica a acelorasi intimplari. Este vorba de doua modalitati de exprimare complet diferite."

***

"Marcello. Dragul, admirabilul Marcello Mastroiani, prietenul credincios, devotat, intelept, un prieten cum gasesti numai in romanele scriitorilor englezi. Marcello si cu mine ne vedem foarte putin, aproape niciodata. Poate ca este una din cauzele prieteniei noastre care nu cere nimic, nu obliga, nu conditioneaza nimic, nu stabileste reguli si frontiere. O prietenie adevarata, frumoasa, bazata pe o salubra lipsa de incredere reciproca."


***

"Ultima intrebare: ce mai ai de spuns intr-un viitor film?

Nu stiu. Dupa atitia morti si inmormintari, dupa toate, dupa atitea satisfactii adunate din darimaturi si ruine mi-ar placea sa multumesc anumitor persoane, in majoritate femei care, dupa fiecare din filmele mele, cu o infatisare timid-dezamagita, cu o invitatie plina de speranta mi-au repetat mereu: "

[dupa acest interviu a mai facut inca 3 filme. nici unul nu e o poveste de dragoste.:]